Sağlık

EY, sağlık ve yaşam bilimleri sektörüne yönelik birleşme ve satın alma raporunu yayınladı.

EY (Ernst & Young), sağlık ve yaşam bilimleri alanındaki küresel birleşme ve satın alma yatırımlarını analiz eden 12. EY M&A Firepower raporunu yayınladı. Rapora göre, sağlık ve yaşam bilimleri birleşme ve satın alma harcamaları 2023’te yüzde 34 artışla 191 milyar dolara yükseldi. Bölümde hem değer hem de hacim açısından en baskın satın alma alanı, 2023 yılında yüzde 34 artışla 191 milyar dolar oldu. 65,2 milyar dolarlık yatırım

Uluslararası danışmanlık, kontrol ve vergi şirketi EY (Ernst & Young) tarafından yayınlanan 12. küresel EY M&A Firepower raporuna göre; Sağlık ve yaşam bilimleri birleşme ve satın alma harcamaları açısından 2023, 2022’yi geride bıraktı. 2022’de 126 olan toplam birleşme ve satın alma hacmi 2023’te 118’e gerilese de yatırımlar 2023’te %34 artışla 191 milyar dolara yükseldi.

Büyük ilaç şirketlerinin nüfuz gücü

EY M&A Firepower raporu, 2023’teki toparlanmanın temel nedenlerinden birinin, yaşam bilimleri segmentinin en büyük oyuncuları olan çok uluslu ilaç şirketlerinin birleşme ve satın alma işlemlerine artan katılımı olduğunu gösterdi. 2023 yılında birleşme ve satın alma yatırımlarının üçte ikisinden fazlası (%69) büyük ilaç şirketlerinden geldi; bu oran 2022’de %38’di. 2023’te departmandaki anlaşma yapma sürecine hakim olan büyük ilaç şirketlerinin tümü en az bir imza imzaladı. değeri 1 milyar dolar veya daha fazla olan bir memorandum.

Birleşme ve satın alma giderlerindeki artış 2024’te de devam edecek

Artan birleşme ve satın alma yatırımlarına rağmen bölüm hâlâ 1,37 trilyon dolardan fazla anlaşma gerçekleştirme kapasitesine sahip. Bu rakam, EY M&A Firepower raporunun tarihinde 2022 hariç görülen en yüksek rakamlardan biri. Bu bağlamda rapor, birleşme ve satın alma harcamalarındaki artış eğiliminin 2024 ve sonrasında da devam edeceğini ortaya koyuyor. Bu beklentinin üç temel nedeni var; Birincisi, biyofarma endüstrisi hâlâ rekora yakın birleşme ve satın alma potansiyeline ve önemli etkiye sahip. İkinci olarak şube önümüzdeki beş yıl içinde inorganik büyümeyi güvence altına alması gereken büyük gelir zorluklarıyla karşı karşıya kalacak. Bir diğer neden ise satın alan firmaların lehine bir alıcı piyasasının bulunmasıdır.

Birleşme ve satın alma hedefleri: onkoloji ve nadir hastalıklarla ilgili alanlar

EY raporuna göre; Onkoloji pazarının büyük büyüme potansiyeli, son beş yılda şirketlerin birleşme ve satın alma giderlerine de yansıyor. Onkoloji, hem değer hem de hacim açısından endüstriyel satın almalara hakimdir. Onkoloji varlıklarına yapılan birleşme ve satın alma yatırımı 2023’te 65,2 milyar dolara ulaştı.

Bu varlıklara yönelik yoğun rekabet, şirketlerin diğer terapötik alanlardaki amaçlara göre daha yüksek katlar ödemesine de yol açtı. Onkoloji alanında son 10 yılda hedef şirketin gelirinin ortalama 11,9 katına karşılık gelen kazanım katsayıları dikkate alındığında, alıcıların bu alandaki anlaşmalarından değer elde etmelerini sağlamak için çalışmaları gerekiyor.

Onkolojinin yanı sıra değişen düzenleyici ortam, diğer varlıkları da cazip satın alma hedefleri haline getiriyor. IRA (ABD Enflasyonu Azaltma Yasası) gibi mevzuatın nadir hastalık ilaçlarının fiyatını etkilemesi pek mümkün olmadığından, nadir hastalıklarda uzmanlaşmış şirketler değerli bir birleşme ve satın alma hedefi haline geldi. Yüksek katsayılara ulaşan bu şirketler, son 12 ayın en büyük uzlaşmalarından bazılarını gerçekleştirdi.

EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Bölüm Lideri T. Ufuk Eren,EY M&A, Firepower raporuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

2023 yılında global ilaç bölümünde yapılan ve sektörü canlandıran önemli anlaşmalara tanık olduk. Segmentteki bazı şirketler, birleşme ve satın alma seçeneklerini büyümeyi güvence altına almanın stratejik bir yolu olarak görüyor. Segmentteki şirketlerin önündeki zorluk, gelecekte kalıcı değer sağlamak için şimdi doğru anlaşmaları yaptıklarından emin olmaktır. Ancak yaşam bilimleri şirketlerinin doğruluk anlaşmaları yapmanın tek bir süreçten daha fazlası olduğunu anlaması önemlidir. “2024 yılında devam edebilecek zorluklara rağmen anlaşma yapma ve bu süreci doğru yönetme yükümlülüğünün farkına varan yaşam bilimleri şirketleri, gelecekte kârlarını garanti altına alma konusunda iyi bir konumda olacak.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu