Haber

Asansör muayeneleri neden özelleştirildi?

Aydın’da yaşanan asansör faciasının sorumlusunun kim olduğu konusundaki tartışma asansör muayene sistemi üzerinde yoğunlaşıyor. T24 yazarı Çiğdem Toker, daha önce Makine Mühendisleri Odaları’nın sorumluluğunda olan kontrollerin özel şirketlere devredilmesiyle sorunların arttığını belirterek, bundan kimlerin, nasıl yararlandığını sordu.

Çiğdem Toker’in “Asansör” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Kamu niteliğinde olan asansör muayenesi özelleştirildi ve sorumluluk paylaştırıldı. Muayene ve bakım ayrı firmalar tarafından yapıldı. Daha önce TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından yapılan bu muayeneler, Kâr amacı gütmeyen kamu meslek kuruluşu durduruldu ve özel şirketlerle protokol imzalandı.

Asansör kontrolünü yapan MMO ile protokolü tek taraflı olarak iptal eden ve özel bir firma ile protokol imzalayan kurum Efeler Belediyesi oldu. MMO konuyu yargıya taşıyarak detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, asansör kontrolünün şirketlere verilmesiyle kamu yararının göz ardı edildiği vurgulanarak, ‘kamu’ kavramı yerine ‘müşteri’ kavramının tercih edildiği belirtilerek, CHP’li bir belediyenin bunu yaptı. 2020 tarihli açıklamadan bir alıntı:

’17 yıldır haklı olarak taraftarını beslediği, yolsuzluk yaptığı, adam kayırdığı için eleştirdiğiniz AK Parti iktidarıyla aynı uygulamaları yaptığınız bir noktaya geldiğinizin farkında mısınız?

Nihayet; Efeler Belediyesi tarafından odamıza iletilen fesih yazısında belediyenin gösterdiği gerekçeler gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlıkça belirlenen ilgili idare payı belediyeye devredilmiştir.’

Gün boyu akan bu haberler üzerine dün Efeler Belediyesi de bir açıklama yaptı. Belediye, ‘toplumsal öfkenin’ kendilerine yöneltildiğini, dolayısıyla haber manşetinin aldatıcı olduğunu düşünüyordu. Efeler Belediyesi, sorumluluklarının sadece periyodik kontrol firmasıyla yapılan protokolle sınırlı olduğunu belirtti. Bakım işini belediyeyle ilgisi olmayan başka bir şirket yapıyordu ve o şirketin de yurt yönetimiyle anlaşması vardı. Periyodik bakım sırasında bir sorun tespit edilirse bu durum bakım onarım firmasına bildirildi.

Zeren Ertaş’ı hayatından çıkaran asansör faciasının aydınlatılmasına yardımcı olacak pek çok soru var. Bunlardan üçü aşağıdaki gibidir:

– Asansör kontrolü neden özelleştirildi?

– Kontrol süreci neden bölümlere ayrıldı?

– Bundan kim yararlandı? ” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu