İş

Türkiye ile Mısır ticareti 5 yılda 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mısır ile karşılıklı ticareti 5 yılda 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Amacımız Mısır ile tüm Afrika’da sanayi, tarım, müteahhitlik gibi sektörlerde ortak girişim çalışmaları yürütmek ve Orta Doğu’da ve üçüncü ülkelerde.” söz konusu.

Bolat, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir Saleh ile birlikte Mısır-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bolat’la 2 ay aradan sonra üçüncü görüşmelerini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Salih, “Bu ziyaret 10 yıl aradan sonra ilk ziyaret. Çok önemli bir ziyaret olduğunu burada vurgulamak isterim. 10 yıldır bir durgunluk dönemi vardı. İki ülke arasında.” dedi.

İki ülke arasında 2022 yılı sonu itibarıyla 10 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu kaydeden Salih, bu dış ticaret rakamına petrol türevli ürünlerin de dahil olduğunu söyledi. Şu anda çok değerli bir plan üzerinde çalıştıklarını belirten Salih, “10 milyar doları önümüzdeki 5 yılda nasıl 15 milyar dolara çıkarabiliriz üzerinde çalışıyoruz. Petrol dışı malların ticaretinin artırılması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ve iki ülke arasında yerel para birimlerinin kullanılması.” sözlerini kullandı.

Salih’ten 100. yıl kutlaması

Toplantılarda Türk firmalarının ürünlerinin Afrika kıtasına ulaşması konusunu da ele aldıklarını belirten Saleh, bu konuda ro-ro hattı kurulmasının önemine dikkat çekti.

Bakan Bolat’ın ziyaretine 175 Türk iş adamının eşlik ettiğini belirten Salih, yarın düzenlenecek forumlarda iki ülkeden iş insanlarının bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacağını belirtti.

Salih, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümünü kutladığını da belirterek, “Bu vesileyle sizleri tebrik etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerin sizin için daha parlak olmasını diliyorum.” söz konusu.

“Güçlerimizi birleştirmek için bir araya geldik”

Bakan Bolat, Salih’in daveti üzerine geldiği Kahire’de de kendisini evinde gibi hissettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Maalesef Ortadoğu’da Filistinli kardeşlerimizin pek çok sıkıntı ve zorluk yaşadığı bir ortamda, iş dünyası olarak Türk ve Mısır hükümetleriyle güçlerimizi birleştirip daha güçlü bir ekonomik ve ticari ittifak oluşturma kararı aldık. 2,5 ay önce Sayın Bakanım. Kardeşimin 10. yaş günü 2018 yılında ilk kez gerçekleştirdiğimiz ziyaret kapsamında çok değerli görüşmeler gerçekleştirdik ve önemli konularda mutabakata vardık. Ayrıca yarın başlayacak olan Uluslararası İmalat Sanayii Fuarı’na katılmayı, Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlemeyi de planladık. Mısırlı iş insanlarıyla bir araya gelecek, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı heyetiyle iki ülke arasındaki ortaklığı görüşecek. Ekonomi“Ticaret Komitesi Toplantısını gerçekleştirmek için bu geziyi düzenledik.”

2007 yılında iki ülke hükümetleri arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasıyla 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle yola çıktıklarını anlatan Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık ve bu ekonomik ilişkiler, 542 Türk şirketinin Mısır’daki yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırımlarıyla yaygınlaştı. Bundan sonra hedefimiz Mısır’da karşılıklı ticareti 15 milyar dolara çıkarmak. 5 yılda Türkiye olarak Afrika’nın en büyük ticaret merkezi haline geleceğiz.Hedefimiz, Mısır ile birlikte tüm Afrika ve Orta Doğu’nun yanı sıra üçüncü ülkelerde de sanayi, tarım, müteahhitlik gibi sektörlerde ortak girişim çalışmaları yürütmek. Ortağımız olan , iş dünyasının ve her iki ülke halkının menfaati için güçlerimizi birleştirip Afrika kıtasına yönelik güçlü girişimlerde bulunmayı hedefliyoruz.Bundan sonra temaslarımız daha yoğun olacak.Sık sık olacak. “

Bolat ve Saleh, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik deklarasyonu da imzaladı.

haber-sultanbeyli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu