Ekonomi

İçişleri Bakanı Soylu: Gabar’dan güzel haber gelecek

Bakan Soylu, konuşmasına 4-5 yıl önce Okmeydanı’nda oğlu uyuşturucu kullanan bir annenin seçim programı yaparken Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen programda yaşadığı olayı anlatarak başladı.

Alışılmışın dışına çıkılmazsa sonuç alınamayacağını anlatan Soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelede ‘Terörü kaynağında yok etmeye kararlıyım’ demeseydi, Amerika’dan, Avrupa’dan, İsrail’den insansız hava araçları bekliyorduk, “Güneydoğu’daki imar hamlelerini tamamlamasaydık, hastaneden üniversiteye, teröre kadar rutinden başka bir şey yapmasaydık” derdik. bu ülkenin en büyük belası olarak devam ederdi” dedi.

Soylu, Ankara’da bir mitingde “Okulların önünde uyuşturucu tacirlerini gören polis varsa ayağını kırın” dediği için kendisine kızdığını, uyuşturucudan ölenlerin sayısının arttığını söyledi. O dönemde Türkiye’de 941 idi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine uyuşturucu ticareti konusunda kararlı bir adım atılması gerektiğini söyledi. .

Amerika’da sadece bir kasabanın uyuşturucuya terk edildiğini kaydeden Soylu, Hollanda’da Türk bakanı ziyarete gittiğinde Hollanda İçişleri Bakanlığı’nın 250 metre ilerisinde uyuşturucu kullanan insanlar gördüğünü söyledi.

“Devlet uyuşturucu kullansın diye şırıngayı bedava vermeye başladı”

Almanya’da Sağlık Bakanı’nın, kişilerin uyuşturucu madde kullanımının belirli ölçüde serbestleştirilmesine ilişkin yasanın hazırlandığı yönündeki açıklamasına değinen Soylu, “Devlet, insanların rahat rahat yaşayabilmesi için şırıngayı ücretsiz vermeye başladı. Uyuşturucu kullan. Yani Amerika, Avrupa ve Batı uyuşturucuya teslim oldu. En azından biraz. Kullansınlar, devam etsinler. En azından böyle bir karşılıklı çekişme ve alay konusu olmasın diye vazgeçmiş durumdalar” dedi.

Avrupa’daki tüm laboratuvarlarda kimyasal uyuşturucu üretildiğini belirten Soylu, “Doğuda da doğal uyuşturucu üretiliyor. Afganistan’dan İran sınırına kadar tüm hatta. 17 bin hektardı. O rezil uçak, “Görüntüsüyle insanların döktüğü görüntü tarihinde 300 bin hektar. Yani Afganistan’ı adeta bir uyuşturucu sahasına çevirmiş ve oradan tüm dünyaya uyuşturucu gönderecek kadar ilerlemiştir. Böyle bir baskı altındayız” dedi.

Bakan Soylu, Suriye’nin bir uyuşturucu madde türü olan captagon üretiminde son 10 yılda dünyanın en büyükleri arasına girdiğine işaret ederek, Türkiye’nin etrafındaki coğrafyada sadece terör ve istikrarsızlık olmadığına dikkat çekti.

“57’den fazla uluslararası operasyon gerçekleştirdik”

Soylu, 2017’de 941 olan uyuşturucuya bağlı ölüm sayısının 2021 sonunda 270’e düştüğünü söyledi.

ABD’de yılda 110 bin kişinin uyuşturucudan öldüğünü, bu rakamın Norveç’te milyonda 85, Yunanistan’da milyonda 38, Almanya’da milyonda 29 olduğunu belirten Soylu, “Türkiye’de milyonda 4,7. Nüfusumuzdaki artış, vefatımız 941. “Bu yıl yani 2022 yılında Name Tıp bu tetkikleri tam olarak yapabilmek için 3,4 ay geride kaldı. Bu sene yüzde 8,9 küçülüyoruz. 250’de 270’i tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Amerika ve Avrupa’nın uyuşturucuyla mücadeleden vazgeçtiklerini kaydeden Soylu, “Ancak Türkiye uyuşturucuya karşı büyük bir direnç gösteriyor. 57’den fazla uluslararası operasyon gerçekleştirdik. Hollanda’dan Arjantin’e, Avustralya’dan Bulgaristan’a, Yunanistan’a kadar. 15 Temmuz 2016 tarihine kadar dünyanın birçok ülkesi ile uluslararası operasyonlar ve yakalamalar gerçekleştirdik.15 Temmuz 2016’da yılda toplam 85.000 civarında operasyon gerçekleştiriyorduk.Mevcut uyuşturucu operasyon sayımız 285.000’e yükseldi. deyim yerindeyse neredeyse üç katına çıktı. Nefes almasına izin vermemeye çalışıyoruz. Yok etme operasyonları yürütüyoruz.” dedi.

Narco Field Projesi’ni Türkiye’de 20 ilde hayata geçirdiklerini kaydeden Soylu, İstanbul’da 32 mahallede bu projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bakan Soylu, tutuklananların uyuşturucuya nasıl başladıklarını ve nerelerde kullandıklarına ilişkin bir anket yaptıklarını ve çıkan sonuçlar doğrultusunda ‘En Yetkin Narkotik Polis Annesi’ projesini başlattıklarını kaydetti.

Sahipsiz binalarda uyuşturucu kullanımının tespit edilmesi için çalıştıklarını belirten Soylu, bu binalarda kullanım oranının yüzde 21’e düştüğünü söyledi.

2017-2018 döneminde cezaevlerinde yakalanan uyuşturucu madde kullanıcı ve tacirlerinin sayısının 36-37 bin olduğunu, şu anda bu sayının 121 bine çıktığını belirten Soylu, uyuşturucuyla mücadelede gelinen noktanın altını çizdi.

“Büyük petrol müjdesi gelecek”

Terörle mücadeleye değinen Soylu, şunları söyledi:

“Bugün Tendürek’te terörist yok. Bugün Amanos’ta terörist yok. Bugün Karadeniz’de terörist yok. Vardı Eren Bülbül’ümüz öyle şehit oldu. Bugün ülkemizin birçok yerinde terörist yok. , dağlarda. Geçen gün Tushimiya, Cudi’ye gittik. “Cudi’ye gittik. 40 yıldır teröristler var. Hamdolsun bugün Gabar’dan petrol çıkıyor. Tuşimiya’ya gittik, 6.500-7 bin kilo kömür gördük. Türkiye’nin en kaliteli kömürlerinden biridir.”

Terör örgütünün Türkiye’nin zenginleriyle buluşmasına engel olmasının ortadan kalktığını söyleyen Soylu, “Yakında Gabar’dan daha güzel haberler gelecek. Çok daha büyük petrol müjdesi var.”

Uyuşturucunun üçte ikisinin batıda ele geçirildiğini belirten Soylu, “İçişleri Bakanı iken Kocaeli, İstanbul, Yalova, Bolu ve Sakarya’da yakalamalar yüksekti. Şimdi Hakkari, Van ve Ağrı’dalar. 3 ilin dörtte üçünü yakalıyoruz yani ülkemizin uçlarına girer girmez bir kısmına girmeden engel oluyoruz, girer girmez engel oluyoruz ve gereğini yapıyoruz. nasıl dağdaki teröristi bir şekilde etkisiz hale getirdiysek, uç noktalarda ve sınır illerinde de uyuşturucu şeklinde uyuşturucuyu etkisiz hale getiren bir politikayı başarıyla uygulamak zorunda kaldık ve uygulamaya devam ediyoruz. . yapıyoruz” dedi.

“Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Adalet Bakanı’nın hazırlık yaptığını ve birlikte çalıştığını ifade eden Soylu, “Cezaevlerindeki uyuşturucu kullanıcılarına rehabilitasyon programı başlatıyoruz. En kıymetli sorunlarımızdan biri de rehabilitasyon ve tedavilerinin kolluk tarafından yapılmasıydı. Devletin, hakimin elinde.Bu çok zor bir işti.İnşallah bir gün meclise gelecek yazıda Adalet Bakanlığımız çalışmayı yaptı, sundu, televizyonlarda duyurularını yaptı.48 saat içinde. , uyuşturucu kullanıcısını re’sen hakimin tedaviye sevk kararı olacak. Sağlık Bakanlığımız rehabilitasyon ve tedavi merkezlerini yüzde 136’ya çıkardı. “Bakanlığımızla da görüştük, yerlerini aldık. İnşallah önümüzdeki günlerde Türkiye çok kısa sürede bu konuda neler yapabileceğini ve yol haritasını ortaya koyacaktır.” dedi.

Soylu, Milli Eğitim Bakanlığı ile 4 ay içinde 25 milyon veli, öğrenci ve öğretmene eğitim verilmesi için protokol imzalanacağını söyledi.

Bakan Soylu, “Uyuşturucuyu yok etmek bizim için şeref görevidir.

2017-2019’da ilk kez uyuşturucu ticareti yaparken yakalananların sayısının 20 bin olduğunu anlatan Soylu, geçen yıl itibarıyla bu sayının 15 bine düştüğünü bildirdi.

Dünyada ve Avrupa’da her 100 kişiden 29’unun uyuşturucu kullandığını belirten Soylu, Türkiye’de bu sayının 3,1 olduğunu kaydetti.

Jandarma Bando Komutanlığı ve Çevik Sesler Korosu’nun konser verdiği programda, psikolog ve polis anneleri uyuşturucu konusunda bilgilendirdi.

Programın sonunda protokol üyeleri projeye katılan annelere sertifikalarını takdim etti.

ula-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu