İsveç, terör ve PKK’ya karşı çalışmalarını yoğunlaştırdığını duyurdu
Türkiye’nin NATO üyelik sürecinde somut bir adım beklediği İsveç’te İslam’a yönelik korkunç saldırılar, zaten terör endişesi taşıyan Türkiye’nin geri adım atmasına neden oldu.
Kaderi Türkiye’nin elinde olan İsveç için sancılı bir süreç başlamıştır.
İsveç geçtiğimiz aylarda yaşanan olaydan sonra birçok kez ortayı bulmaya çalıştı.
Bu arada Türkiye, Finlandiya’nın üyeliği konusunda olumlu düşüncelere sahipken, ülkenin “İsveç ile birlikte üye olacağız” ısrarı ortaya çıktı.
Konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki Üçlü Mutabakat Zaptı çerçevesinde kurulmuştur. “Kalıcı Eklem Mekanizması”üçüncü toplantısı Brüksel’deki NATO karargahında yapıldı.
İsveç teröre ve PKK’ya karşı çalışmalarını yoğunlaştırıyor
İsveç’in NATO Üyeliği Başmüzakerecisi Oscar Stenström düzenlediği basın toplantısının ardından İsveç hükümetinin terör örgütü PKK’ya karşı somut adımlar attığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Ciddi organize suçlar ile terörün finansmanı arasındaki bağlantı ülkemizi rahatsız ediyor. Bu nedenle İsveç makamları somut adımlar atıyor. Hükümet bugün bir yasa tasarısını meclise sundu. Yetkililer özellikle teröre ve PKK’ya karşı çalışmalarını yoğunlaştırdı.
NATO üyeliği hakkında yorum yapmadı.
Daimi Müşterek Teşkilat toplantısının sorunsuz geçtiğini ve ilerleme kaydettiklerini belirten Stenström, Türkiye’deki mevcut parlamentonun İsveç’in NATO üyelik başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağı konusunda yorum yapmayacağını sözlerine ekledi.
Peki yeni ceza kanununda neler var?
Terör örgütlerine üye olmayı yurt içinde suistimal kapsamına almayı amaçlayan yasa tasarısında, terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle işbirliği yapan kişiler 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.
Tasarıya göre, terör örgütünü desteklemek, güçlendirmek veya teşvik etmek amacıyla faaliyetlere katılan kişiler en fazla 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.
Ağırlaştırıcı sebepler varsa bu hataların cezası en az 2, en fazla 8 yıl hapis olacak.
Terör örgütüne silah, mühimmat, yanıcı ve patlayıcı madde, ulaşım üssü, arazi ve mal kiralama gibi hatalara karışanlar 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Bu suçlar için ağırlaştırıcı sebeplerin varlığı halinde 1,5 yıldan 7 yıla kadar ek hapis cezası öngörülüyor.
Tasarı, yetkililere terör örgütlerini finanse eden veya başka bir şekilde destekleyen kişileri tutuklama ve kovuşturma için çok daha geniş yetkiler veriyor.